top of page
  • PRESTEP

Teljesen átalakul az úttörőnek számító kecskeméti fejlesztési alap

A három év alatt 25 milliárd forintosra megnövelt Kecskemét Fejlődéséért Alapnál 10 milliárd forintos tőkeleszállítást rendelt el a magyar kormány egy friss kormányhatározat szerint és ezzel együtt jóváhagyta, hogy ezt a felszabaduló pénzt áttegyék az újonnan létrehozott Kecskemét Városfejlesztési Alapba. Teljesen átalakult tehát a visszatérítendő uniós forrásokból táplálkozó, az egész országban, sőt a kelet-közép-európai régióban úttörő projektnek számító konstrukció működése.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg az 1531/2019. (IX. 17.) kormányhatározat, amely a Kecskemét Fejlődéséért Alap átalakításáról szól és az alábbi a lényege:


  • A 2007-2013-as uniós fejlesztési ciklus visszatérítendő forrásainak egy részéből létrehozott, 3 év alatt összesen 25 milliárd forintos (visszatérítendő) forrással létrehozott alap esetén a kormány egyetért azzal, hogy a Kecskemét Fejlődéséért Alap Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alapként működjön tovább.

  • Ezzel párhuzamosan a kormány egyetért azzal is, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata létrehozza a városfejlesztési célokat szolgáló Kecskemét Városfejlesztési Alapot. Ennek kapcsán arról is határozott, hogy a 2019-es költségvetésből az alap céljaira 5 milliárd forint összegben visszatérítendő támogatást ad október végéig.

  • A fentiek után azzal is egyetért a kormány, hogy 10 milliárd forinttal leszállítsák a Kecskemét Fejlődéséért Alap tőkéjét, és közben ugyanilyen összeggel október végéig megemeljék az újonnan létrehozott alap tőkéjét. Így tehát a vállalkozásfejlesztési és a városfejlesztési alap is 15-15 milliárdos forrással gazdálkodhat mostantól.

  • Lényeges rugalmasságot is jelent Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata számára a kormányhatározat hatodik pontja. Eszerint a kormány egyetért azzal, hogy az önkormányzat a működési tapasztalatok alapján a térségi gazdaságfejlesztési és városfejlesztési célok megtartása mellett, az állami támogatási szabályokkal összhangban a kétféle alap között a befektetési időszak alatt – a pénzügyminiszterrel kötött támogatási szerződéssel vagy támogatási szerződés módosításával – további átcsoportosítást hajtson végre, vagy a rendelkezésére álló forrás terhére új alapot hozzon létre, és arra a befektetési időszak alatt – a pénzügyminiszterrel kötött támogatási szerződéssel vagy támogatási szerződés módosításával – további átcsoportosítást hajtson végre.


Összességében tehát arról van szó, hogy míg eddig a Városfejlesztési alap 25 milliárd forintos forrással gazdálkodott, mostantól a kétfelé bontott alap együttes forráslehetősége 15-15 milliárd forint. A határozat megadja azt a rugalmasságot is, hogy a következő időszak működési tapasztalatai alapján forrásátrendezést tudjon végrehajtani az önkormányzat a két alap között, vagy akár új alapot is létrehozzon.

Forrás: hiros.hu

bottom of page