top of page
  • PRESTEP

Gazdaságpolitika és kockázati tőke - Országos szakmai konferencia Kecskeméten


Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a Városi Alapkezelő Zrt. közös szervezésében kétnapos, a kockázati tőkebefektetések aktuális kérdéseivel foglalkozó tudományos konferencia kezdődött Kecskeméten a Városháza Dísztermében 2018. június 15-én. A konferencia nyitó előadását Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét megyei jogú város polgármestere tartotta.


A tanácskozás aktualitását az adta, hogy a kockázati tőkebefektetések kérdése a modern gazdaság tőkeigényének egyik izgalmas és innovatív finanszírozási megoldásává nőtte ki magát. „Magyarországon 2016-ban összesen 174,5 millió euró összegű kockázati tőke került befektetésre. Szakértői előrejelzések szerint hazánkban a kockázati tőke piacán az állam egyre meghatározóbb szereplővé fog válni. Az állam szerepvállalásának köszönhetően olyan vállalkozások finanszírozása is megvalósulhat kockázati tőke segítségével, amelyek fejlődése kiemelten fontos gazdaságpolitikai cél, de ezen vállalkozások tisztán piaci viszonyok között nem vagy csak nehezen jutnának forráshoz. A kockázati tőkebefektetés nem csak pénzügyi kérdés, hanem fontos gazdaságpolitikai, szabályozási, gazdaságszociológiai, régióigazgatási összefüggései is vannak."


A konferenciától a szervezők azt várják, hogy összehozza az elméletet és a gyakorlatot: arra számítanak, hogy a téma iránt érdeklődőket első sorban a „hogyan működik mindez a gyakorlatban" kérdései izgatják. A szervezők ezért arra törekedtek, hogy a téma szakértőinek „elitjét" hozzák össze egy tartalmas és gondolatébresztő, mindemellett hasznos párbeszédre.


A pénteki plenáris ülés előadásainak sorát Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét megyei jogú város polgármestere nyitotta meg, aki a megyeszékhely innovatív eszközökkel való fejlesztésének kérdéseit, eredményeit tekintette át. Két további előadás is Kecskeméthez kötődik: Karsai Tamás, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára a Modern Városok Fejlesztési program keretében, összesen 25 milliárd forint visszatérítendő támogatásként a város rendelkezésre bocsátott Kecskemét Fejlődéséért Alap forrásait és feltételrendszerét mutatja be. Balog Ádám, a Magyar Kereskedelmi Bank Zrt. vezérigazgatója pedig bankja önkormányzati finanszírozási megoldásairól és az Alappal való együttműködésének lehetőségeiről beszél. E kérdéskörhöz kapcsolódnak Zsemberi Levente, a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület elnökének a kockázati tőke gyakorlatát a városfejlesztés összefüggésében bemutató, és dr. Mayer Endre, Kecskemét megyei jogú város aljegyzője az önkormányzat és az intézményi tőkebefektetések kapcsolatát tárgyaló előadásai is. Laki Gábor, a Magyar Nemzeti Bank Tőkepiaci és Piacfelügyeleti Igazgatóságának igazgatója pedig a kockázati tőke gyakorlati szabályozásáról beszél.


A tanácskozáson a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának oktatói több témával is szerepelnek. Dr. Tóth Tamás egyetemi docens, a Kar gazdasági dékánhelyettese a vállalatértékelés és a kockázati tőkebefektetés kapcsolódási kérdéseit, dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, a GTK egyetemi docense pedig a gazdaságpolitika és versenyképesség témakörén belül, az egyetemek szerepét vizsgálja a regionális „innovációs ökoszisztéma" viszonyrendszerében.


A tanácskozás második napja a tematikus és gyakorlatias szekcióké lesz, melynek már az egyetem Izsáki úti Campusa ad otthont. A szekció előadói lesznek dr. Boros Áron, az MKB Consulting Kft. ügyvezetője, Csapó Ágnes, az AIPA Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője, Török József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. üzletfejlesztési igazgatója és Szabó Krisztina Júlia, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője. A szekciót Garamvölgyi Balázs, a Városi Alapkezelő Zrt. igazgatója elnökli.


A másik szekció - melynek elnöke Pázmándi Kinga lesz - a kockázati tőkebefektetés jogi környezetét vizsgálja. A szekcióban dr. Bodzási Balázst, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkárát, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét is köszönthetik. További előadók: Dr. Glatz Ferenc Henrik ügyvéd, és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Civilisztikai Intézetéből érkező Dr. Nagy Barna Krisztina és Dr. Dúl János.


Forrás: keol.hu

bottom of page