top of page
  • PRESTEP

A megyei iparkamara segíti a menekültek munkába állását

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordináló feladatot lát el a térségben átmenetileg letelepedő, munkát vállalni szándékozó menekültek és a munkaerő-felvételben gondolkodó helyi vállalatok között. A kamara elnöke, Gaál József szerda este körlevélben fordult a cégvezetőkhöz, arra kérve őket, hogy jelezzék munkaerő-igényüket.


"A háborús konfliktus mielőbbi befejezésében bízunk, de azt is reméljük, hogy a dolgozni szándékozó ukrajnai menekültek foglalkoztatása enyhíti az egyes szakmákban jelentkező munkaerőhiányt" - írja levelében az iparkamara.




Az engedélymentes foglalkoztatás egyik lehetősége, ha az Ukrajnában lakóhellyel rendelkező ukrán állampolgárokat bizonyos hiányszakmákban (pl. műszaki-informatikai terület, kereskedelem és vendéglátás, mezőgazdaság) foglalkoztatják. Esetükben – a hiányszakmákban – a menedékes státusz fennállásának teljes időtartama alatt engedély nélkül lehetséges a foglalkoztatás. Fontos tudni, a magyar–ukrán kettős állampolgárok korlátozás nélkül alkalmazhatók. Magyarországon a menedékes státuszt kérő ukrán állampolgárok foglalkoztatása a hiányszakmákban munkavállalási engedély nélkül is megtörténhet.


Forrás: hiros.hu

bottom of page