top of page
  • PRESTEP

Átadták az M44-es Szentkirály és Lakitelek közötti szakaszát

Átadták az M44-es gyorsforgalmi út Szentkirály és Lakitelek közötti 4,6 kilométeres szakaszát ma (kedden) délelőtt. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásának köszönhetően 4,6 km hosszú, 22,50 m koronaszélességű, 2x2 forgalmi sávos, leállósáv nélküli autóút valósult meg, két híddal, és közel 75 méter hosszú kétnyílású felüljáróval. A Békéscsabáig elérő mintegy 125 kilométeres gyorsforgalmi útból eddig 89 kilométer készült el.


Az M44 gyorsforgalmi út részeként elkészült a Lakitelek és Szentkirály közötti szakasz. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásának köszönhetően 4,6 km hosszú 22,50 m koronaszélességű, 2x2 forgalmi sávos, leállósáv nélküli autóút valósult meg, két híddal.


– Ez az út biztonságosabb, gyorsabb célba érést biztosít mind az áruszállítóknak, a kirándulóknak, a fővárosba igyekvőknek vagy éppen Erdély irányába indulóknak. A lakitelekiek számára is közelebb lesz testvértelepülésünk Gyergyóban vagy éppen egy budapesti, békéscsabai színházi élmény. De Lakiteleket is biztonságosan, komfortosabban el lehet ezentúl érni

— hangsúlyozta Madari Róbert, Lakitelek polgármestere.


A beruházás a szakasz elején keresztezi a Peitsik-eret, illetve a Szentkirály-Tiszakécske összekötő utat. A keresztezésnél egy komplex és tágas pihenővel kombinált külön szintű csomópont valósult meg, közel 75 méter hosszú kétnyílású felüljáróval. Az M44 Szentkirály-Lakitelek szakasz kivitelezését közel 35.5 milliárd forint hazai forrásból valósította meg a Duna NRG Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., melynek részét képezi a most átadott Lakitelek és Szentkirály közötti szakasz költsége is.


– Egy térség, egy város akkor lesz igazán vonzó az emberek és a vállalkozások számára, ha könnyen és biztonságosan elérhető. Ehhez pedig modern utak kellenek. Több tízezer család, több ezer vállalkozás, köztük nemzetközi nagyvállalatok életéről, jövőjéről van szó. Kecskemétnek és térségének komoly súlya lett az elmúlt 15 évben. Ez a súly munkahelyekben, növekvő bérekben, épülő, szépülő településekben és sikeres vállalkozásokban mérhető - mondta köszöntő beszédében dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő.

A beruházáshoz számos további fejlesztés is kapcsolódott annak érdekében, hogy a közlekedők a már felújított útszakaszokon érjék el az M44-es gyorsforgalmi útról Kecskemét térségét.


– A 44 sz. főút felújítása a „repülős körforgalom” és a Fekete Gólya Étterem között 3,4 km hosszban, egy balra sávos csomóponttal együtt 2022 nyarán valósult meg. 2023. szeptemberében a „repülős” körforgalom kapacitása egy úgynevezett bypass ággal bővült, mely egy új összekötő ágként funkcionál a 44 sz. főút és a reptérre vezető út között, így az itt közlekedők nem terhelik tovább a körforgalmat

— idézte fel az előzményeket Ágh Péter, a beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkár az átadó ünnepségen.


Tavaly 12,7 km-es hosszban a 44 sz. főúti csomópont és az épülő M44 gyorsforgalmi út közötti összekötő utak felújítása is elkészült, párhuzamos kerékpárúttal. A 44 sz. főút kereszteződése átépült, egy új kétsávos turbó körforgalmú csomópont jött létre, kerékpáros aluljáróval. Szintén tavaly adták át a Szentkirály elkerülő szakaszát is, 2,9 km hosszan.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés alelnöke elmondta, hogy 2025 május magasságában az M44-es össze fog érni az M5-ös autópályával.


Az új pihenőhely a magyar mélyépítés nemzetközileg is elismert szakemberéről, a 2016-ban elhunyt Mosonyi Lászlóról kapta nevét. Eddig 89 kilométer készült el Békéscsabáig a mintegy 125 kilométeres gyorsforgalmi útból.


Forrás: hiros.hu


bottom of page