top of page
  • PRESTEP

Zöld Busz Program: Kecskemétre is eljut a mintaprojekt

Az elektromos buszok városi közlekedéséről gyűjthetnek tapasztalatot egy 50 millió forintos pályázatnak köszönhetően Kecskeméten. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal pénteken írta alá dr. Homoki Tamás alpolgármester azt a szerződést, amely révén hamarosan egy elektromos jármű is szállítja a helyi utazóközönséget. Néhány éven belül pedig egy új pályázati kiírásnak köszönhetően akár egy új elektromos buszflottát is beüzemelhetnek Kecskeméten.

Dr. Homoki Tamás alpolgármester és Palkovics László miniszter

„A következő tíz év alatt a városi buszállomány fele cserélhető le kormányzati és európai uniós források felhasználásával minimális karbonkibocsátású elektromos autóbuszokra” – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen.


Kecskemét, Kaposvár, Békéscsaba, Székesfehérvár, Esztergom, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, valamint a Mátrai Hőerőmű térségében indulnak el egy éven belül zöldbuszos mintaprojektek, melyek során egy hónapig tesztelhetnek a térségekben egy-egy elektromos buszt. A járművek telepítése, teljes felszereléssel és töltőállomásokkal együtt mintegy 50 millió forintba kerül helyszínenként. Az összeget a minisztérium finanszírozza. Az Innovációs és Technológiai Minisztériummal pénteken írta alá a szerződést dr. Homoki Tamás alpolgármester. A cél, hogy a helyben gyűjtött tapasztalatokat felhasználják majd a jövőbeni pályázatok kiírásához.


Az országban egy helyen, Debrecenben 12 elektromos buszt is vásárolnak. Az ott 800 millió forintból megvalósuló mintaprojekt tapasztalatait szintén felhasználják majd a későbbi pályázatok megtervezésénél.


A Zöld Busz Program finanszírozási alprojektjén keresztül a 2020–21-es forrásokra október 15-én írnak ki 4,2 milliárd forint keretösszegű pályázatot, amellyel elektromos meghajtású buszok beszerzéséhez nyerhetnek támogatást önkormányzatok és a közszolgáltatók.


Dr. Homoki Tamás alpolgármester a Kecskeméti Televízió stábjának elmondta, Kecskeméten a jelenleg közlekedő Mercedes-Benz csuklós buszok kiöregedésekor szeretnének majd új elektromos buszokat vásárolni, így a város is ott lesz valószínűleg a program jövőbeli pályázói között.



Forrás: hiros.hu

bottom of page