top of page
  • PRESTEP

Vackor Vár: A lombok közé invitálnak sétára

Séta a lombok között címmel szervez túrákat a Vackor Vár Erdei Iskola. A Lombkorona tanösvénynek köszönhetően mintegy 12 méter magasból ismerkedhetnek a túrázók a természet csodáival.

Séta a lombok között címmel szervez túrákat a Vackor Vár Erdei Iskola. Az alap túra során a Szent Hubertus Parkerdő közvetlen szomszédságában épült, tölgyek között húzódó Lombkorona tanösvénnyel zárul. A Lombkorona tanösvény tavaly épült fel az Agrárminisztérium és a KEFAG Zrt. összefogásával. A mintegy 70 millió forintos beruházás célja, hogy tovább színesítsék a Vackor Vár már így is színes repertoárját és minél több táborozó kisgyermeket vonzzanak az erdei iskolába. A túrát erdész szakember vezetésével járhatják végig a látogatók.


– A Lombkorona tanösvény azt a célt szolgálja, hogy szinte a lombok között járva tudjuk megmutatni a gyerekeknek az erdő növény- és állatvilágát. Kihelyeztünk madárodúkat is. Számtalanszor, amikor itt tartjuk a foglalkozásokat, élőben láthatják a madarakat. A növényekről is szinte kéz. és karnyújtásnyira beszélhetünk nekik – mondta el Makra Zsuzsanna, KEFAG Zrt. PR-referense.


Elsősorban gyerekeknek hirdetik meg a szervezett túrákat, de a felnőtt korosztály is megtalálhatja a kikapcsolódás különböző formáit a természetjárás során.


– Most egyrészt azért hirdettünk nyilvános programokat, mivel a karantén miatt a mi csoportjaink is elmaradtak. Nem jártak iskolába a gyerekek, így értelemszerűen nem jöhettek hozzánk erdei iskolába se – magyarázta Makra Zsuzsanna. – Másrészt pedig azért szervezzük ezeket, hogy egy tágabb körnek is megmutassuk a Vackor Várat. Sokszor tapasztaljuk, hogy még a kecskemétiek sem tudnak az erdei iskola létezéséről. Egyúttal a táborainkra is felhívjuk a figyelmet, és abban bízunk, hogy egyre több gyerek tölti majd a nyári szünete egy részét itt az erdő közepén és ismerkedik a természettel.


Az első nyilvánosan meghirdetett túrák pillanatok alatt teljesen beteltek, így egyre több időpontot hirdetnek a szervezők. Makra Zsuzsanna fontosnak tartja a természetközeli élményt már kiskortól.


– Azt tapasztaljuk, hogy a gyerekek – akár falun, akár városban élnek – eltávolodtak a természettől. Okostelefonoznak, tableteznek, számítógépeznek, rengeteg időt töltenek a monitor előtt. És amikor kijönnek hozzánk, rácsodálkoznak, hogy a természet energiát, szépséget, élményeket ad.


Számos program áll a Vackor Várba ellátogatók rendelkezésére. A több napig táborozók a tanösvénytúrán kívül például bátorságpróbán is részt vesznek és íjászkodni is megtanulnak.


A Vackor Vár Erdei Iskola a Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri erdőben, található. Fő célkitűzése a 6-18 év közötti korosztály természetszeretetének, környezetbarát szemléletének és viselkedésének kialakítása. Különböző foglalkozásokkal egy-, és több napos táborokkal várják a természetszeretőket.


Forrás: hiros.hu

bottom of page