top of page
  • PRESTEP

Több mint 100 milliárd forint érkezik Bács-Kiskunba a következő hét évben

Csak a TOP Plusz programból több mint 100 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Bács-Kiskunba a következő években. Fókuszban a versenyképesség javítása, a klíma­védelem és a településfejlesztés, hogy Bács-Kiskun megye még élhetőbb legyen.


Az eltelt hét év során több mint 113 milliárd forint támogatás jutott 774 támogatott projektre, melyekből mind a 119 megyei településre ékezett forrás. Ezek a fő számai a 2014-2020-as Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak (TOP) Bács-Kiskun megyében.


A túlnyomórészt a megyei önkormányzat közreműködésével megvalósuló beruházások egy része még folyamatban van, miközben az önkormányzatok már a következő hét év fejlesztési keretéből is nyernek el támogatásokat.


Az új, TOP Plusz néven futó programban - eddig - mintegy 20 milliárd forintról született döntés, és a 2021-2027 közötti ciklusban összesen több mint százmilliárd forint érkezik majd településfejlesztésre. Erről a megyei polgármesteri fórumon Oláh Gábor, a területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár beszélt, aki azt is kiemelte, hogy az előző hét évben Bács-Kiskun kifejezetten jól teljesített a támogatások felhasználásában, köszönhetően a megyei önkormányzat és a települések példaértékű együttműködésének.


A TOP Plusz forrásait többek között a helyi gazdaság fejlesztésére, 4-es és 5-ös számjegyű utak felújítására, kerékpárutak építésére, városfejlesztésre, energetikai beruházásokra lehet majd felhasználni. A megyei önkormányzat által koordinált beruházásoknál az alapelv ugyanaz, mint az előző években volt.

„Szeretnénk, hogy mind a 119 településre jusson támogatás, és olyan projektek valósuljanak meg, amelyek az ott élők számára igazán fontosak. Célunk, hogy az életmi­nőséget tovább növeljük Bács-Kis­kunban" - hangsúlyozta Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Ön­kormányzat elnöke. Megjegyezte, hogy a TOP Pluszban is biztosít­ják a szakmai segítséget minden önkormányzatnak. A részletekről már egyeztettek a megye polgár­mestereivel.


A rezsicsökkentéstől a helyi piacokig


Az eddig megítélt pályázatokat áttekintve kitűnik, hogy a következő években számos önkormányzati hivatal - és más intézmények - energetikai korszerűsítésére eddig mintegy 3 milliárd forint támogatást nyertek el az önkormányzatok. A települések fejlesztése is nagy hangsúlyt kap, erre eddig csaknem 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A projektekben szerepel például közösségi terek, kerékpárutak, játszóterek építése, fejlesztése, városrehabilitáció, de lesz forrás a csapadékelvezetés fejlesztésére is. Szintén hangsúlyos irány a helyi piacok felújítása, építése - körülbelül egymilliárd forintból. A további pályázati forrásokról és a részletekről itt tájékozódhat.


Forrás: keol.hu


bottom of page