top of page
  • PRESTEP

Távhőfejlesztés az ellátásbiztonságért

Augusztus végén megkezdődik a Mindszenti krt.-on a kecskeméti távhőrendszer fejlesztése. A TERMOSTAR Kft. beruházásának célja, hogy megújuló energiával váltsa ki a távhőhöz felhasznált földgáz mintegy 70%-át. Ezzel tovább erősítve a távhős lakások, óvodák, iskolák, egyéb ingatlanok ellátásbiztonságát.


A TERMOSTAR átfogó fejlesztési projektje a hírös város távhőszolgáltatásának eddigi legjelentősebb fejlesztése. Egyúttal a hazai távhőszektor jelenlegi legnagyobb beruházása. A projekt keretében helyi megújuló energiaforrást hasznosító biomassza fűtőmű épül a Bácsvíz Zrt. szennyvíztisztító telephelye mellett. Ezzel párhuzamosan közel 6 km hosszúságú, két új, energiatakarékos gerincvezetékkel bővül a kecskeméti távhőrendszer.


A Széchenyi Távvezeték, amelynek megvalósítása júniusban kezdődött meg, a Nyugati Városkapuval köti össze a TERMOSTAR Akadémia krt.-i telephelyét. A TERRA-21 Kft. kivitelezésében megépülő távvezeték több ezer új fogyasztó számára teszi elérhetővé a klímatudatosan előállított távhőt, és – többek között – olyan nagyfogyasztók számára is lehetővé teszi a rendszerre csatlakozást, mint a megyei kórház és a Mercedes Kosárlabda Akadémia.


A másik gerincvezeték az új fűtőmű rendszerbe integrálását szolgálja. Ennek nyomvonala a Mindszenti krt.-tól a Szultán utcáig tart. A munka augusztus végén kezdődik meg, mégpedig a Mindszenti krt.-nak a szennyvíztisztító telephely felé eső részén. Ezért ezen a szakaszon időszakosan félpályás forgalomkorlátozásra lehet számítani – az ütemezésnek megfelelően. A Mindszenti Távvezeték kivitelezője a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. A gerincvezeték építés a teljes nyomvonalon várhatóan 2023 június végére fejeződik be.


A TERMOSTAR Kft., a SADE Kft. és a TERRA 21 Kft. munkatársai is mindent megtesznek annak érdekében, hogy a munka a lehető legkisebb mértékben érintse a forgalmat, és minél hamarabb befejeződhessenek a rendszerbővítéssel kapcsolatos munkálatok mindkét érintett területen. Egyúttal köszönik a környékben élőknek, autóval vagy gyalogosan arra közlekedőknek, hogy türelmükkel támogatják a fejlesztés sikeres megvalósítását.


A munkálatokkal kapcsolatos további információk elérhetők a TERMOSTAR Kft. honlapján: www.termostar.hu.


Mindszenti krt.-Szultán utca távhővezeték nyomvonala, és a kivitelezés tervezett ütemezése:




Forrás: hiros.hu

bottom of page