top of page
  • PRESTEP

Sportparkot és parkolót épített a városiaknak az Akadémia

Frissítve: 2020. máj. 18.

A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia sportfejlesztési pályázatának keretében két új beruházást adtak át szerdán a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban: a Sportparkot és az Akadémia épületének új parkolóját.


– A gyönyörű szabadidőközpontunkban átadott sportparkot, kosárlabdapályákat és futópályát a város minden lakója használhatja. Nem csak a Széchenyiváros 30 ezres lakossága, hanem minden polgár – hangsúlyozta a megnyitón Szemereyné Pataki Klaudia polgármester. Hozzátette, minden kecskeméti büszke lehet arra, hogy ilyen szép környezetben ilyen sportlétesítmények állnak a rendelkezésünkre.


Az Akadémia vezetője, Ivkovicné Béres Tímea ismertette a beruházásokat. Elmondta, a Sportpark a Benkó Zoltán Szabadidőközpont területén valósult meg. Ma már parknak nevezzük – fogalmazott –, mert a meglévő, 2015-ben átadott kültéri kosárlabda pálya mellé még két pálya épült, illetve köréjük egy 210 méter hosszú futópálya is elkészült. A három új pálya öntött gumiburkolatot kapott. Ez „sportbarát” alap, amely védi az ízületeket, de a külső hatásoknak is ellenáll. A sportpályák mellé egy árnyékolt pihenő, ivókúttal is kiépült, igazi közösségi teret biztosít a Szabadidőközpont minden látogatójának.


A sportfejlesztés célja a szabadidősport és a kosárlabda népszerűsítése, a fiatalok és a családok sportolásának segítése. A kosárlabda pályák és a futópálya használata ennek szellemében térítésmentes lesz, a Szabadidőközpont minden látogatója számára. A beruházás teljes költsége 80 millió forint.


A pályázat második fő elemeként a Mercedes-Benz Sport Akadémia és a Messzi István Sportcsarnok közötti területen 98 személygépkocsi befogadását biztosító parkoló is épült. Négy év munkájának eredményképpen végleg lezárult a régi uszoda sportközponttá történő átalakítása, egyúttal befejeződött a Sport Akadémia körüli környezetrendezés is. A parkoló külső közlekedési kapcsolatát a városi úthálózathoz az Olimpia utcai, közelmúltban felújított parkoló bevezető útja biztosítja. A területen ezen felül 50 kW teljesítményű napelempark is épült, amely az Akadémia épületének gazdaságosabb üzemeltetéséhez járul hozzá. A megújuló energiaforrás létesítését a Magyar Kosárlabda Szövetség kiemelten támogatta. A megvalósult beruházás biztonságosabb bejutást biztosít a Messzi István Sportcsarnokba és a Mercedes-Benz Sport Akadémiára, tehermentesíti az Olimpia utcát, valamint kulturált hátteret biztosít a sportrendezvényekhez mindkét csarnokban. A teljes beruházás 169 millió forintból készült el.


Az összköltséghez Kecskemét önkormányzata a 30 százalék önerőt adta, 70 százalékot pedig a Magyar Kosárlabda Szövetség és az EMMI által jóváhagyott, a Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia által benyújtott sportfejlesztési pályázat keretében elnyert összeg biztosította. A beruházással növekszik a város vagyona, a szabadidősport lehetőségei bővülnek Kecskemét minden lakója számára.


Forrás: hiros.hu

bottom of page