top of page
  • PRESTEP

Nőtt az M5-ös autópálya kihasználtsága


A Városfejlesztő Kft. bekérte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt-től az M5 autópálya Bács-Kiskun megyei szakaszára vonatkozó „megyei matrica” vásárlások adatait. Az adatokból látszik, hogy az éves megyei autópálya matrica értékesítési számai tekintetében Bács-Kiskun megyében 12%-os növekedés figyelhető meg éves összevetésben.


A táblázat adataiból látható, hogy a 2017. évi megyei matrica értékesítési és a 2018. évi megyei matrica értékesítési időszak között, az eladott matricák száma az egyéni közlekedésre leginkább jellemző kategóriában 4.874 db-bal növekedett. A jelzett vizsgálati időszakban ugyancsak növekedett az előértékesítés keretében eladott matricák száma is, de ez az adat nem szignifikáns (140 db).


Az adatokból adatokból kitűnik, hogy az éves megyei autópálya matrica értékesítési számai tekintetében – Bács-Kiskun megye viszonylatában – két számjegyű (12%-os) növekedés figyelhető meg éves összevetésben. A számok jól tükrözik egyrészt az M5-ös autópálya iránti igény növekedését, illetve magukba foglalhatják a Kecskemét 4.0 városi infrastruktúra fejlesztés munkacsoport által kezdeményezett, M5-ös autópályát népszerűsítő kampány kedvező lakossági fogadtatását.


Mindenképpen kedvező folyamatnak értékelhetjük az autópálya kihasználtságának növekedését, ami hozzájárulhat a város belsőbb területei forgalmi zsúfoltságának mérsékléséhez, ezen keresztül pedig a gépjármű forgalomból származó légszennyezés csökkentéséhez.


Forrás: hiros.hu

bottom of page