top of page
  • PRESTEP

Nagyívű fejlesztések előtt áll Kecskemét

Komoly, valamennyi kecskeméti városrészt és a külterületeket is érintő fejlesztési javaslatok véleményezése indult el a közgyűlés mai döntése nyomán. A Településfejlesztési Terv, a Kecskemét Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája, valamint a TOP PLUSZ Városfejlesztési Programterve kapcsán a kormánypárti és ellenzéki képviselők is csak pozitív véleményeket fogalmaztak meg, és azt végül minden képviselő el is fogadta.


Grandiózus, nagyléptékű, meghatározó. Ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel minősítették a képviselők, pártállástól függetlenül, azt a Kecskemét fejlesztését hosszú évekre meghatározó előterjesztést, amelyet mai (csütörtök) ülésén tárgyalt a közgyűlés. A Településfejlesztési Terv, a Kecskemét Megyei Jogú Város Fenntartható Városfejlesztési Stratégiája, valamint a TOP PLUSZ Városfejlesztési Programterve kapcsán a polgármester azt mondta, hogy az sok-sok szakember és a közgyűlés tagjainak bevonásával készült el. Szemereyné Pataki Klaudia szerint komoly és átfogó fejlesztési koncepciók fogalmazódtak meg.


Lévai Jánosné önkormányzati képviselő (Fidesz-KDNP) a terjedelmes anyag kapcsán kiemelte, hogy kezelni kell majd azt a tényt, amely szerint az elmúlt 20 évben 32 százalékkal növekedett a város járműforgalma, az ingázók száma pedig 14 ezerről 20 ezerre emelkedett.


Király József ellenzéki politikus a városfejlesztés Bibliájaként említette az elkészült koncepciót.


Jánosi István képviselő (Fidesz-KDNP) szerint grandiózus az, amit a szakemberek elkészítettek, többek között azért, mert a zöld és a kék infrastruktúrára is kiemelt figyelmet fordít.


Leviczky Cirill (Fidesz-KDNP) felhívta a figyelmet arra, hogy a megfogalmazott tervvel 8-10 évre meghatározhatják Kecskemét fejlődését. A képviselő ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az anyag készítésekor még nem tudták figyelembe venni a háború, az energiaválság, valamint a Mercedes-Benz napokban bejelentett fejlesztésének hatásait, vagyis ezt az előterjesztést rugalmasan kell kezelni.

Dr. Vancsura István balolali politikus hozzászólásában hangsúlyozta, hogy a következő időszakban egyre több energiára lesz szükség és jó lenne, ha ezt a pluszt Kecskemét megtudná magának termelni.


Szemereyné Pataki Klaudia polgármester válaszában, a napirend lezárásaként azt mondta, hogy már vannak olyan milliárdos energiahatékonysági beruházások, amelyek ezt szolgálják és már el is indultak. A városvezető példaként említette a Termosztárnál zajló projektet, vagy az energiaközösség létrehozásáról született közgyűlési döntést, de mint mondta, zajlik már a közbeszerzési eljárása a hulladék újrahasznosítását célzó beruházásnak, és újra gondolja a város a geotermikus energia hasznosítását is.


– Nemcsak tervezünk és stratégiákat gyártunk, hanem komoly milliárdos lépéseket is teszünk ezen a téren – hangsúlyozta a polgármester.


Az előterjesztést végül pártállástól függetlenül minden képviselő elfogadta.


Forrás: hiros.hu

bottom of page