top of page
  • PRESTEP

Megnyitotta kapuit a népmese játszótér

Megnyitotta kapuit Kecskemét meseországa a Hankovszky ligetben. A népmese játszótér hónapok óta hatalmas gonddal készült, és bátran kijelenthetjük, hogy a hírös város egyik legszebb és legizgalmasabb tere nyílt meg a családok előtt.


Birtokukba vették a gyerekek azt a játszóteret, amely a népmesék világába röpíti a legfiatalabb generációt. Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatójának az ötlete volt ez a projekt. A téren hat játékot helyeztek ki.


Pászti András önkormányzati képviselő mutatta be Hunyadiváros, sőt, Kecskemét új büszkeségét:


- Tőlem balra helyezkedik el egy vár, ahol van csúszda és mászás és mindenféle csoda, a háromfejű sárkány támadja a királylányt. Valamint van mókuskerék, körhinta, sima hinta, és van egy csodálatos homokozó, amit szeretnénk bővíteni - mondta Pászti András, a városrész képviselője.


A játszótér hivatalos megnyitóján Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is jelen volt, aki méltatta a játszóteret, méltatta a kecskemétieket, a magyarokat:


- Kézzel fogható, kipróbálható, színes, élvezetes, játékos, és mindenki számára egyedülálló játszótér született itt, Kecskeméten. Úgy gondolom, hogy nem csak Kecskeméten, hanem az országban, sőt a világon egyedülálló játszóteret hoztunk létre, ami a miénk, magyaroké, a mi nemzeti kincsünk - hangsúlyozta a polgármester.


A játszóteret mostantól éjjel-nappal igénybe vehetik a fiatalok, egy csodálatos környezetben, a Természet Háza melletti téren.


Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára a kecskeméti rajzfilmstúdió melletti Hankovszky ligetben kialakított Népmese játszótér átadóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere gondolatait osztotta meg.


Mint mondta: a magyar népmesék történetein évszázadok óta generációk nőttek és nőnek fel. Előbb a szülők, nagyszülők mesélték a gyermekeknek, később megjelentek az első irodalmi gyűjtések, majd Kecskeméten megszületett az értéket őrző, teremtő és átadó animációs filmváltozat.


A játszótér létrejötte egy újabb szintet jelent, a magyar népmese itt már nemcsak az érzékszervekre hat, hanem a játékon keresztül az élet szerves részévé válik, így a gyermekek játszva, mozgás közben ismerkedhetnek meg a magyar hagyományokkal, a történelemmel, a kultúra szépségeivel - tette hozzá.


A mintegy 40 millió forint önkormányzati forrásból kialakított Magyar népmesék tematikájú játszótér elemeit Kő Boldizsár képzőművész tervezte, akinek nevéhez olyan különleges mesejátszótér fűződik szerte Magyarországon, mint a Millenárison a Zöld Péter, a visegrádi Mátyás király játszótér vagy a Benczúr-kert.


A Népmese játszótéren olyan játékelemek épültek, amelyeket egyszerre több gyermek is tud használni, akár egymást segítve. A játszóeszközök között van sárkányvár, rajzfilm- és körhinta, pásztoros mókuskerék, Kecskemét város homokozója, valamennyi hangulatában népmesei elemekkel.


Forrás: hiros.hu

bottom of page