top of page
  • PRESTEP

Gyártásszimulációs gépet kapott a KSZC

Innovatív gyártásszimulációs gépet kapott a Kecskeméti Szakképzési Centrum. Az eszköz edukációs és szolgáltatási platformot teremt a munkaerőpiac által igényelt szakmai, valamint kompetencia- és készségfejlesztő képzéseknek.


Speciális gyártásszimulációs gépet adtak ma át a Kecskeméti Szakképzési Centrumban. Egy GINOP-os projektnek köszönhetően gazdagodott az intézmény az innovatív eszközzel.





– Az Ipar 4.0 megújulásának köszönhetően olyan új szakmák születtek, mint a mechatronika programozás, a PLC programozás, egy ilyen gyártássori szimulációs eszköz pedig arra alkalmas, hogy az ezeket a szakmákat tanuló gyerekek szinte ipari környezetben tudják elsajátítani az ehhez szükséges tudást - hangsúlyozta Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum kancellárja.


Itt nincsenek meg azok a veszélyek, mint a nagy gépek között, de mégis ugyanazokat a feladatokat ismerhetik meg és sajátíthatják el a tanulók, amellyel majd élesben, munka közben is találkoznak főként a jármű- és gépiparban.


– Óriási jelentőségű, hogy ma a Kecskeméti Szakképzési Centrumban egy olyan szimulációs eszközt adtak át, amely gyakorlatilag egy valós gyári gyártócella körülményeit teremti meg, ugyanazokat az eszközöket, ugyanazokat a részegységeket és folyamatokat szimulálja, amelyekkel a tanulók tőlünk kikerülve a gyárban találkoznak majd – mondta Gaál József alpolgármester.


A szimulációs gép olyan, mint egy robotsor, minden részének megvan a maga feladata. A projekt során 10 szakképzési centrum kapott lehetőséget a képzésfejlesztésre, az ipar megújulása miatt ugyanis nagyon fontos és szükséges a megfelelő szaktudás.


– A projekt négy komponensből áll. Egyik a vizsgaközpontok létrehozása, másik az AKK ágazati képzőközpontok kialakítása, harmadik a műhelyiskola dobbantó és orientációs évfolyam elindítása, a negyedik pedig az ipar 4.0-ás tudásmegalapozó képzés, amelynek keretében minden szakképzési centrumba egy gyártásszimulációs eszköz került - részletezte Katona Gábor projektvezető.


Kecskemét Magyarország egyik járműipari centruma. A köszöntőkben elhangzott, hogy ezzel az új eszközzel a tanulók olyan szaktudással fognak rendelkezni, amely csak keveseknek adatik meg. Ezáltal a fiatalok magas képzettségű szakemberekké válhatnak.


Forrás: hiros.hu

bottom of page