top of page
  • PRESTEP

Egy bérlettel mindenhova

Busszal, vonattal, peremkerületekből a belvárosba és vissza egyaránt egy bérlettel utazhassunk, függetlenül a közlekedést szervező cégtől. Ez az az új tömegközlekedési koncepció, ami februártól, egy háromoldalú megegyezésnek köszönhetően Kecskeméten minden eddiginél szélesebb körben megvalósulhat.

„Aki előnyben részesíti a közösségi közlekedést, Kecskemét közigazgatási területén a helyi autóbuszjáratok mellett egyetlen bérlet használatával regionális - népszerű nevén: távolsági - autóbuszjáratokkal és vonattal is közlekedhet.” – így kezdődik a Kecskeméti Közlekedési Központ legújabb, februári közleménye. Mint azt megtudtuk, nem csak az eddig elért egységesítési törekvések eredményeiről szól a felhívás, hanem arról is, hogy újabb regionális járatokon is felhasználhatóak a helyi bérletek.


- Évekig a számozott autóbusz jelentette a közösségi közlekedést. 2020 decemberétől a MÁV-START-tal kötött megállapodás révén sikerült ebbe bevonni a személyszállító vonatokat is, és most - 2022-től - a Volánbusz Zrt. által üzemeltetett Kecskemét – Hetényegyháza – Kerekegyháza útvonalon közlekedő autóbusz vonalat is sikerült ebbe a szolgáltatáscsomagba integrálni - mondta Hári Ernő, a Kecskeméti Közlekedési Központ ügyvezetője.


Ez azt jelenti, hogy egy bérlettel, azaz városi bérlettel utazhatunk vonaton, távolsági buszon és helyi járatokon egyaránt Kecskemét és Hetényegyháza között. További jó hír, hogy hasonló megállapodás született lakossági kérésre a repülőtér – Kecskemét belváros útvonalat érintő távolsági és vasúti járatok esetében is, így az itt elhaladó regionális buszokat, vonatokat februártól hétköznap is igénybe vehetik az utasok helyi bérlettel.


- Mi azon dolgozunk, és az a tulajdonosunk kérése is, hogy lehetőleg a városhatáron belül próbáljuk meg az összes szolgáltató által üzemeltetett közösségi közlekedést integrálni, egyfajta kínálatot teremteni. Bízva abban, hogy ez a munkánk egyszer csak beérik - emelte ki az igazgató.


Hári Ernő pozitív példaként kiemelte a Hetényegyháza és Kecskemét között közlekedő vasútjáratokat, amelyekhez a Kecskeméti Közlekedési Központ autóbusz járatokat, úgynevezett gyűjtőjáratokat kapcsolt. Ezen vonalak esetében már most is folyamatos növekedést tapasztal az utasok számában a KeKo.



Forrás: hiros.hu

bottom of page