top of page
  • PRESTEP

Autizmus Mintaváros lett Kecskemét

Frissítve: 2020. máj. 18.

Szerdán adták át ünnepélyes keretek között Homokbányán a Csodabogár Nappali Intézményt, ahol 24 autizmussal és 24 értelmi fogyatékossággal élő fiatal felnőttről gondoskodnak majd a legmagasabb színvonalon. Az országban egyedülálló intézmény szalagátvágása előtt nagy megtiszteltetés érte a beruházó és működtető kecskeméti önkormányzatot: Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elsőként vehette át az országban az Autizmus Mintaváros elismerést.


Óriási segítséget jelent az autista és az értelmi fogyatékkal élők családjai számára az a nappali ellátó intézmény, amelyet szerdán avattak fel Homokbányán, a Katica bölcsőde szomszédságában. Az átadási ünnepségen Szeleczki István, a Csodabogár Nappali Intézmény igazgatója köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót dr. Pataki Mariannak. Az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának vezetője kiemelte, széleskörű összefogás eredményeként avathatták ma fel az országban egyedülálló intézményt, ahol olyan autista és értelmi fogyatékkal élő fiatal felnőtteket látnak el, akik már kikerültek az iskolai ellátó rendszerből.

Már a tervezés is szakértők bevonásával történt.


– Óriási igény volt erre az intézményre, nagyon sokan dolgoztak azért, hogy ez az álom valósággá váljon. Kitartást és sok sikert kívánok az intézménynek, a fiataloknak pedig azt, hogy fejlődjenek, és érezzék itt jól magukat! – mondta dr. Pataki Mariann.


Kővári Edit, az Autisták Országos Egyesületének elnöke is jelen volt az ünnepségen. Beszédében – amit betegsége miatt úgy olvastak fel – kiemelte, az autizmus spektrumzavar jelenleg minden 68. gyereket érint. Ez azt jelenti, hogy minden második osztályban tanul egy autista diák. Kecskemét az elsők között reagált erre a speciális oktatás területén, ez pedig országos szinten is büszkeségre adhat okot. Nem csak autista óvodája van a városnak, de sikeresen működik az Autista Centrum, sőt szakképzésre is lehetőségük van az érintett fiataloknak.

Ma már felnőtt egy generáció, amelynek tagjai kikerültek a speciális iskolákból, az ő családjaik számára lehet alternatíva ez az intézmény.


– Az autisták növekvő száma miatt konkrét és sürgős lépésekre van szükség országos szinten, Kecskemét ezen a téren ismét példát mutatott - emelte ki Kővári Edit.


Az Autisták Országos Egyesülete egy új díjjal ismerte el azt a három évtizede folyó munkát, amelynek eredményeként megszülethetett a Csodabogár intézmény.


Az Autista Mintaváros díjat az önkormányzat nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester vehette át, de az elismerést olyan szülőknek, szakembereknek, civil segítőknek is átadták, akik az elmúlt három évtizedben sokat tettek Kecskeméten az autizmussal élőkért. Elsőként vehette át az elismerést Fekete Róbert és Szabó Klára, az Autista Gyermekekért Egyesület képviselői, Szelecki István, a Csodabogár Nappali Intézmény igazgatója valamint Libor Zoltán, aki sokat segített abban, hogy az autisták kérései, igényei célba érjenek az önkormányzatnál. Libor Zoltán újabb célként a bentlakásos intézmény megteremtését tűzte ki.


Szelecki Zoltán elmondta, nagy megtiszteltetés és nagy felelősség is a díj, hisz fontos céljuk, hogy átadják tapasztalataikat, és elterjesszék országosan is azt a jó gyakorlatot, ami Kecskeméten megvalósult.


Szemereyné Pataki Klaudia polgármester köszöntő beszédében a Csodabogár elnevezésre adott magyarázatot.

– Azért is választottuk ezt a nevet, hogy segítsen megtanítani, hogyan is gondoljunk az ide járó fiatalokra. Ők felnőttként is csodabogarak maradnak, akik alázatra, tiszteletre, szeretetre tanítanak bennünket. Ezért vannak közöttünk, és ezért kell felelősen gondolkodnunk a jövőjükről – hangsúlyozta a polgármester.


Hozzátette, kiváló helyet találtak az intézménynek. Ez a városrész hamarosan teljesen benépesedik, mögötte pedig hamarosan elkészül egy gyönyörű park is.


Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár is gratulált a beruházáshoz, amely mintegy 351 millió forintos uniós támogatásnak köszönhetően valósult meg. Elmondta, 2020-ban jelentős mértékben növelik a szociális normatívát. Az államtitkár megköszönte azt a széleskörű közösségi összefogást, amelynek köszönhetően megvalósulhatott a beruházás, majd az ünnepélyes szalagátvágást követően a vendégek és sajtó képviselői megtekinthették a közel 800 négyzetméteres gyönyörű épületet belülről is.


Az első bejáráson többen részt vettek az intézmény leendő gondozottjai közül is. Örömmel fedezték fel a zeneszobát, a foglalkoztató termeket. Mint megtudtuk, október 21-től már valóban birtokba is vehetik a Csodabogár központot.


Forrás: hiros.hu

bottom of page