top of page
  • PRESTEP

A Margaréta buszforduló projekt, avagy mit kell tudni a Nyíri út arborétum felőli végének munkálatai

A Hírös Agórában tartották ma (csütörtökön) a „Margaréta buszforduló kiépítése” projekt nyitórendezvényét. Az eseményen szakemberek ismertették a pályázatot, annak elemeit és folyamatait, elmondtak mindent, amit a lakosságnak tudnia kell az arborétum Nyíri út felőli sarkánál folyó, előreláthatólag szeptemberig tartó munkálatokról.


Dr. Homoki Tamás alpolgármester köszöntőjében elmondta, 2014-ben a jelenlegi városvezetés határozott célul tűzte ki, hogy a belváros fejlődésén kívül azoknak a peremrészeknek, külső területeknek a fejlődését is előtérbe állítja, melyek addig hátrányban voltak. Ezek egyrészt intézményi fejlesztésekben, másrészt útfelújításokban és új utak létesítésében jelentek meg. De ez önmagában mit sem ér, ha a megfelelő közlekedési úthoz kapcsolódó infrastruktúrafejlesztés nem történik meg. És folyamatban vannak az ilyen jellegű útfejlesztések. Ennek egyik kiemelt fontosságú eleme az arborétum és a Margaréta Otthon között épülő körforgalom, a területen megvalósuló buszforduló, és a Károly Róbert körút induló fejlesztése. A fejlesztések mindig felfordulással járnak az átmeneti időszakban, de ezt érdemes elviselni, hiszen előbb-utóbb élvezhetjük majd mindennek a gyümölcsét.


- Szemléletformálásra, türelemre és kitartásra van szükség a lakosság részéről a nagyobb beruházások kapcsán, hiszen ezek olyan fejlesztések, hogy ha ezek megvalósulnak, akkor évtizedekre, hosszú időre biztosított lesz a város élhetősége – hangsúlyozta dr. Homoki Tamás.

Öveges László főépítész bemutatta a 2014 óta megtörtént és folyamatban lévő fejlesztéseket, és beszélt a tervekről is. Megmutatta, milyen jól átgondolt koncepció mentén haladnak a folyamatok, melyek közül több mint száz projekt fut Kecskeméten jelenleg is. Ezek során pedig intézményeket, közterületeket fejlesztenek, és a város kulturális életét gazdagító beruházásokat valósítanak meg.


Hogy miért tűnik mégis úgy, mintha minden az utak fejlesztéséről szól? A városvezetés lakossági fórumokon, civil egyeztetéseken, személyes beszélgetések során bizonyosodott meg arról, hogy ma, 2019-ben, a város polgárainak életét leginkább akkor segíti, ha az úthálózatot fejleszti. Mert a lakosokat ez foglalkoztatja leginkább. A Margaréta buszforduló nem csupán egy körforgalmi csomópont építése buszfordulóval, és 300 méter útépítés. Utóbbi a Károly Róbert körút első szakasza, mely hamarosan folytatódik egy 1,1 kilométeres szakasszal, akkor ebből a neuralgikus csomópontból simán, a Széchenyiváros menekülőútjainak kihagyásával el lehet jutni az 5-ös főútig. Ez a fejlesztés pedig nem csak a széchenyivárosiakat, de a hetényieket is pozitívan fogja érinteni. Az eseményen kiemelték, a finanszírozás nem kizárólag uniós forrásokból történik, hanem önkormányzati források is hozzájárulnak a projekt sikeréhez.


Mi lesz a Nyíri út végén?

  • egy egysávos, normál körforgalom a III. Béla krt., a Károly Róbert krt. és a Nyíri út kereszteződésében

  • kerékpáros átvezetések a a körforgalmon

  • megépül a Károly Róbert körút első, 300 méter hosszú szakasza: egy 7 méter széles aszfaltos út

  • buszforduló: egy 10 méter széles szakasz, mely tartalmaz 3 fedett buszvárót és a sofőrök számára egy szociális épületet, valamint kerékpártárolókat

  • a Nyíri úttól a Margaréta útig egy aszfaltos kerékpárút és egy gyalogjárda, térburkolattal

  • a Máriahegy felé vezető utat, és az ingatlanok megközelítését egy stabilizált utat hoznak létre


Az ütemezésről és a munkálatokról Magyar Gábor, a kivitelező Duna Aszfalt Kft. építésvezetője beszélt:


I. ütem:

Ez már most is érvényben van. Még minden út járható, minden irányban, a zöldövezetben folyik a munka. A gépek mellett a régészek folytatnak jelenleg munkát a területen.


II. ütem:

Itt már egy komolyabb lezárás következik, ez pedig az iskolai tanév végén, tehát június 14. után lép érvénybe. Ennek során a Nyíri út felől nem lehet közlekedni egyenesen a Máriahegy felé, és jobbra, a Károly Róbert körút is le lesz zárva. A Máriahegy felől érkezők terelőúton tudják majd megközelíteni a várost, a Széles köz-III. Béla krt., vagy a Budai út-Március 15. utca ajánlott számukra.A III. Béla körút és a Nyíri út között a közlekedés mindkét sávon akadálytalan lesz ebben az időszakban.


Az erre közlekedő buszok számára ideiglenes buszfordulót alakítanak ki két ideiglenes buszmegállóval. Ezek egyike a Nyíri úton lesz, a Szentgyörgyi Albert utcai lekanyarodásnál, a másik pedig a Margaréta Otthon bejáratával szemben.


III. ütem:

Augusztusban tovább komolyodik a helyzet, a Nyíri út-III. Béla körút egy sávra szűkül majd, ekkor lámpás irányítás mellett halad majd a forgalom.


IV. ütem:

Ekkor már egy meglévő körforgalmi cikkelyt használnak a közlekedők, itt is lámpás irányítás mellett, egy sávon. Ha a munkálatok a tervezett ütemben haladnak, ebben az időszakban már megnyitják a Máriahegy felé vezető utat is.


A teljes terület átadására az ütemterv szerint, ha az időjárás is lehetővé teszi, ősszel kerül sor.


A fejlesztés a „Margaréta buszforduló kiépítése” című, TOP-6.4.1-15-KE1-2016-00005 azonosító számú projekt keretében valósul meg.


Forrás: hiros.hu

bottom of page