top of page
  • PRESTEP

125 fával gazdagodik Kecskemét

Folytatódik a faültetési sorozat Kecskeméten. A héten 125 fát ültet el a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. a város megbízásából. A cserjék a Budai, a Kada Elek és a Trombita utcán, valamint a Nyugati körúton kapnak helyet. Fontos szempont volt a fák kiválasztása tekintetében, hogy a városi klímát jól viselő fajokat helyezzenek ki.


125 fával gazdagodik Kecskemét az önkormányzat költségvetési forrásából. A Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársai a Budai, a Kada Elek és a Trombita utcán, valamint a Nyugati körúton helyezték ki a cserjéket. A helyszíneket tekintve fontos szempont volt, hogy erősítsék Kecskemét zöld, kertvárosias jellegét, így az ültetéseket a belvárosban, a lakótelepeken és a külsőbb városrészeken egyaránt tervezi a város.


– Nagy figyelmet gondot fordított a város arra, hogy a városi környezetet tűrő fajtákat válasszon, hiszen az elmúlt nyáron megtapasztalhattuk, milyen nehéz életben tartani ezeket a fákat. Nem mindegy, hogy mennyire ellenállóak a különböző környezeti hatásoknak és a vízhiánynak - mondta Szamler László, a Környezetvédelmi, Városrendezési és Agrárbizottság tagja. 

Ilyen fajok például a hárs, a csörgőfa, a kőris, az ostorfa, a díszkörte, a juhar, az oszlopos szil és a perzsafa. Ezeket a fákat a következő 3-5 évben folyamatosan gondozzák a Városüzemeltetési Kft. munkatársai.


– Ültetéskor ellátjuk tápanyaggal a fákat, majd a fagyok beálltáig locsolni fogjuk őket. Szerencsére az idei évben nagyon jól bizonyított az a 800 darab öntözőzsák, amit kihelyeztünk. Sok fa életét megmentették meg. A későbbiekben szeretnénk továbbiakat kihelyezni, hisz jövőre nagyon nagy feladatunk lesz. Ha olyan aszályos év elé nézünk, mint az idén, akkor nagyon fontos feladat lesz, hogy a fák megfelelő mennyiségű vízhez jussanak, és a jövő évben már 5000 csemetét kell majd locsolnunk - nyilatkozta Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. ügyvezetője. 


A város az idei őszi szezonban már elültetett 43 fát, elsősorban a belvárosi területeken, továbbá elhelyezték Kecskemét karácsonyfáját a Városháza elé.


Forrás: hiros.hu


bottom of page