top of page
PRESTEP
  • PRESTEP

Újra elnyerte Kecskemét a Hild-díjat

A csütörtöki közgyűlés előtt jelentette be Szemereyné Pataki Klaudia polgármester az örömhírt, hogy Kecskemét önkormányzata elnyerte a Hild János Díjat városfejlesztő tevékenysége elismeréseként.


Ezekben a napokban tartják a XXVII. Országos Urbanisztikai Konferenciát Debrecenben. Itt adják át Kecskemét önkormányzatának a Hild-díjat – számolt be a jó hírről a mai testületi-ülés előtt a polgármester. Városunk 1976-ban már megkapta ezt a díjat, idén pedig az elmúlt tíz év városfejlesztő tevékenységének elismeréseként ítélte az önkormányzatnak az elismerést a Magyar Urbanisztikai Társaság. Szemereyné Pataki Klaudia megköszönte mindazoknak, akik kivették a részüket ebből a munkából.



Elmondta, a díjátadón egy újabb fontos beruházás eseménye miatt nem tud jelen lenni, ezért Gaál József alpolgármestert és Király Józsefet - mint a Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság elnökét - kérte fel arra, képviseljék városunkat.


- Azt gondoltam a városfejlesztő csapattal közösen, hogy a város érdemes arra, hogy újra megpályázzuk ezt a díjat, hiszen 1976-ban kapott utoljára Kecskemét egy ilyen elismerést. Volt is mit összeszedni. Az utóbbi tíz év projektjeit gyűjtöttük össze, de a koncepció kialakítása nagyon nehéz volt, annyi minden történt ebben az időszakban a város életében. Azt, hogy a településfejlesztés komplexitását, egy értelmezhető formában be tudjuk mutatni, ehhez komoly előkészítő munka kellett, hogy értsék a folyamatokat, és megértsék, mi minden történt Kecskeméten az elmúlt tíz évben – mondta Szemereyné Pataki Klaudia polgármester a pályázat alapjairól.


A pályázat négy témakör köré épült, melyek köré csoportosították a projekteket, kisebbeket és nagyobbakat egyaránt. Elsősorban a közösséget, a város lakosságát érintő programok voltak ezek. A témakörök hívószavai is jól mutatják az irányt: zöldülő város, tudatos város, megújuló város és haladó város.


Zöldülő város: a Homokbánya fejlesztése, kiváló mintaprojektekkel; a zöld folyosó megtartása, esőkertek kialakítása, közösségi kertek kiépítése a lakótelepen.


Tudatos város: az oktatási, képzési rendszer tudatos felépítése, főiskolától az egyetemmé válásig, kutatóbázisok és fejlesztések.


Megújuló város: emblematikus épületek, térrészletek felújítása.


Haladó város: agrárközpontból high-tech ipari központtá vált Kecskemét, előremutató, újszerű, magasan kvalifikált iparágak települtek ide.



A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild Jánosról, az első budapesti városrendezési terv készítőjéről nevezte el a települési Hild János díjat, amelyet az urbanisztika terén kimagasló eredményeket elért települések önkormányzatának adományoz. Hild János díj adományozható a település (Budapest esetében kerület) önkormányzatának az urbanisztikai szemlélet alapján, a helyi értékek megőrzésével megvalósított, esztétikus környezetalakításért, a település, vagy településrész színvonalas fejlesztéséért, a településfejlesztésben, -üzemeltetésben, a környezeti értékek védelmében kifejtett közösségi részvételért. A Hild János díjat a Magyar Urbanisztikai Társaság 1968-ban alapította.


Forrás: hiros.hu

PRESTEP
kecske_1szin.png

Jövő.

Menő.

Kecskemét

AIPA Nonprofit Közhasznú Kft.

6000 Kecskemét, Csányi János krt. 14. II/205

 

Telefon: +36 76 953 686

Email: aipakft@gmail.com

  • Facebook
bottom of page