top of page
  • PRESTEP

Négymilliárd forinttal támogatja az állam a TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. energetikai beruházását

4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással egészíti ki az állam a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. megújuló energia alapú hőtermelésre, valamint a távhőrendszer korszerűsítésére és bővítésére irányuló átfogó fejlesztési projektjének finanszírozását - jelentette be szombaton egy kecskeméti sajtótájékoztatón Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője.

A beruházáshoz a Társaság 3,6 milliárd forint összköltségű pályázatot nyújtott be sikeresen a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programhoz. Így a mintegy 26.000 tonna/év CO2 megtakarítást eredményező, stratégiai szintű energetikai beruházás összességében több mint 7,6 milliárd forintból valósulhat meg. Minderről 2019. október 5-én Kecskeméten tartott közös sajtótájékoztatót Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója.


Palkovics László a sajtótájékoztatón elmondta: a kormány elsődleges energiapolitikai célja, hogy a fogyasztók jó minőségű, biztonságosan rendelkezésre álló, megfizethető és tiszta energetikai szolgáltatásokhoz jussanak. A kecskemétihez hasonló fejlesztések azért is szükségesek, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg lehessen tartani, amelyet a kormány a világpiaci áremelkedések ellenére is fenntart, és biztosítja, hogy a háztartásoknak 2019-ben se kelljen többet fizetniük a gáz-, áram- és távhőszolgáltatásokért - tette hozzá a miniszter.


A kecskemétihez hasonló fejlesztések azért is szükségesek, hogy a rezsicsökkentés eredményeit meg lehessen tartani, amelyet a kormány a világpiaci áremelkedések ellenére is fenntart, és biztosítja, hogy a háztartásoknak 2019-ben se kelljen többet fizetniük a gáz-, áram- és távhőszolgáltatásokért - tette hozzá a miniszter.


Palkovics László emlékeztetett: a minisztérium az Otthon melege program keretében is támogatja a távfűtéses lakások energiahatékonysági fejlesztéseit. Elmondása szerint Magyarországon még mindig nagyjából 200 ezer olyan távfűtéses lakás van, ahol a fűtés egyedileg nem szabályozható. Az Otthon melege program jelenleg is nyitott alprogramjának keretében okos költségmegosztás alkalmazására és radiátorok cseréjére van lehetőség.


Hangsúlyozta, a magyar kormány energiapolitikájának fontos eleme a rezsicsökkentés mellett, hogy a hazai energiaellátás biztonságos legye, ugyanakkor mérséklődjön az ország energiafüggősége. Kiemelte: ennek érdekében született az a döntés, hogy az atomenergia továbbra is a magyar energiamix egyik jelentős eleme marad. Ez nagyjából a Magyarországon felhasznált elektromos energia negyven százalékát biztosítja. További negyven százalék elérhető a napenergiát hasznosító megújuló energiaforrások alkalmazásával. Hozzátette: eddig 2700 megawatt naperőmű telepítésére adott ki az energiahivatal engedélyt, amelyek várhatóan 2022-ig megépülnek. A kormány célja azonban további 3000 megawatt kapacitás kiadása.


A miniszter szerint, "napelembe, naperőműbe invesztálni nemcsak környezetbarát megoldás, hanem jó üzlet is".


Hangsúlyozta: a minisztérium ma már az energiastratégia egyik fontos elemével, az energiatárolással is foglalkozik, ez részben direkt módon, akkumulátorok révén valósul meg, illetve köztestárolóként, hidrogén előállításával.


Palkovics László elmondta: Magyarország energiamixének maradék húsz százalékát is jelentős részben megújuló, a környezetet nem terhelő energiatípusokkal állítanák elő, és ebben az egyik legjobb felhasználási forma a távfűtés, amely a legjobban "kézben tartható, kontrolálható".


Kiemelte: Magyarország a kötelező uniós elvárás szerint 13 százalékhoz képest önként vállalta, hogy magasabb szintre, 14,65 százalékra növeli a megújulók arányát a felhasznált energián belül 2020-ra.


A 'Velünk zöldül Kecskemét' elnevezésű fejlesztési projekt új kaput nyit a zöld energia felhasználására a kecskeméti távhőszolgáltatásban. A beruházás célja a hosszú távon fenntartható, környezettudatos, megújuló energián alapuló, hatékony távhőszolgáltatás megvalósítása, amely európai színvonalon szolgálja ki a lakossági és nagyfogyasztói igényeket.


A TERMOSTAR Kft. a környezettudatos gondolkodás mellett elkötelezett szolgáltatóként - a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott fő célkitűzésekkel összhangban - hatékony és versenyképes szolgáltatással kívánja ösztönözni a távhőszolgáltatás mint kiemelten környezetbarát fűtési mód további elterjedését.


A beruházás meghatározó eleme a város déli iparterületén létrejövő, megújuló energiát hasznosító zöld fűtőerőmű (lenti kép), valamint az új és már meglévő fűtőműveket összekötő, egységes távhőhálózat kialakítása, amely nagy mértékben növeli a kecskeméti távhőszolgáltatás energiahatékonyságát.


Az átfogó fejlesztési projekt keretében a 4 milliárd forint állami támogatás felhasználásával kialakításra kerül a társaság új, zöld fűtőművét befogadó telephelye Kecskemét déli iparterületén, egy 5 MW teljesítményű faapríték tüzelésű kazán, valamint a különálló vezeték rendszereket összekötő, s ezzel egységes, hatékony távhőrendszert létrehozó, összességében 4,6 km hosszúságú távvezeték szakaszok.


Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere elmondta: a várhatóan 2021 év végére megvalósuló stratégiai szintű energetikai beruházás eredményeképpen a kecskeméti távhőszolgáltatás európai színvonalú technológiával, korszerű, környezettudatos, fenntartható módon szolgálhatja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket.


- Óriási lépés ez a beruházás, ami javítja majd a kecskemétiek életminőségét. A megvalósítása után ugyanis Kecskeméten a levegő szennyezettsége javulni fog - mondta a sajtótájékoztatón Kecskemét polgármestere. - A másik jelentős eredménye, hogy a már meglévő fogyasztói hálózaton, amelyen jelen pillanatban mintegy 40 ezer embernek szolgáltat a TERMOSTAR, elmondhatják majd a fogyasztók, hogy "zöld energiából" kapják a meleg vizet és a fűtést.


A beruházás szorosan kapcsolódik ahhoz a két sikeres pályázathoz, amelyet 2017-ben nyert el a TERMOSTAR Kft.. A társaság összesen 3,6 milliárd forint összköltségű pályázatot nyújtott be a KEHOP 5.3.1. és KEHOP 5.3.2. programjára. Ennek felhasználásával a társaság új telephelyén üzembe áll egy 20 MW teljesítményű kazán, amely a faapríték mellett városi zöld biomassza hasznosítására is alkalmas. Szintén ebből a forrásból valósul meg a Szultán utcai telephelyet a dinamikusan fejlődő Nyugati Városkapu térséggel összekötő távvezeték, amelynek köszönhetően létrejön az újabb nagy fogyasztók távhőre kapcsolódását is lehetővé tevő kecskeméti távhőgyűrű.


A várhatóan 2021 év végére megvalósuló stratégiai szintű energetikai beruházás eredményeképpen a kecskeméti távhőszolgáltatás európai színvonalú technológiával, korszerű, környezettudatos, fenntartható módon szolgálhatja ki a megnövekedett fogyasztói igényeket. A város déli iparterületéről a Széchenyiváros központjáig kiépített távvezetéknek köszönhetően számos közintézmény és ipari fogyasztó számára is elérhetővé válik a környezettudatos módon előállított, megújuló energiára alapuló távhőellátás.


Forrás: keol.hu

Коментарі


Функцію коментування вимкнено.
bottom of page