top of page
  • PRESTEP

Bokrétaünnep az épülő kecskeméti tűzoltólaktanyában

Látványos szakaszához érkezett az épülő kecskeméti tűzoltólaktanya. Ennek apropóján sajtóbejárásra hívta a média képviselőit a katasztrófavédelem, amelynek során az újságírók megtekinthették a csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres létesítmény jelenlegi állapotát. (Fotók: Vincze József)


Többfunkciós létesítmény építési munkálatai zajlanak Kecskeméten: az épületegyüttes a város hivatásos tűzoltó-parancsnoksága és katasztrófavédelmi kirendeltsége mellett a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak is helyet ad majd. A „Tűzoltólaktanyák kialakítása - Kecskemét tűzoltóság" elnevezésű, KEHOP-1.6.0-15-2016-00012 azonosítószámú európai uniós projekt a Magyar Állam társfinanszírozása mellett 5 milliárd 366 millió 618 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít arra, hogy a zöldmezős beruházás megvalósuljon.


2021 januárjában egy olyan többszintes, három eltérő funkciót betöltő szárnyból álló épület kivitelezése kezdődött meg a városban, amely egyszerre biztosítja majd a városi tűzoltólaktanya, a katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság zökkenőmentes, hatékony működését. Az európai uniós forrásból zajló komplex beruházás célja, hogy a megyeszékhely tűzoltói a kor kihívásainak megfelelő, komfortos, korszerű, gazdaságosan üzemeltethető és környezetbarát munkahelyen láthassák el a mindennapi szolgálatukat.

A csaknem ötezer-háromszáz négyzetméteres épület helyének kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az itt szolgáló állomány a lehető legrövidebb idő alatt, a legkevesebb forgalmi akadállyal érje el a veszélyeztetett területeket, ezzel is segítve a gyors és hatékony tűzoltói beavatkozást. Az új laktanyában tíz szerállást alakítanak ki a tűzoltók készenléti járművei számára, az épületrész a későbbiekben a raktárhelyiségek átalakításával szükség szerint bővíthető. A szertár feletti tűzoltólaktanya épületszárnyában irodák, a 24 órás szolgálatot ellátó hírközpont és szolgálati helyiségek, valamint raktározást, tárolást szolgáló helyiségek kapnak majd helyet. A megyei igazgatóság és a kirendeltség az irodai szárnyban kap helyet, ahol egyebek mellett modern tárgyaló, ügyfélváró, valamint külön orvosi, pszichológiai vizsgáló is készül. Az épületkomplexum harmadik szárnya a raktárépület lesz.

A létesítmény körül utak és parkolók épülnek, utóbbiak akadálymentesen megközelíthetőek lesznek. Az épület mellett rendezett zöld terület és a legénység kiképzéséhez, gyakorlatozásához szükséges sportpályák is létesülnek: a tűzoltók füves sportpályán, homokos röplabdapályán, illetve salakos futópályán erősíthetik majd fizikai állóképességüket. A korszerű épület a tervezett napelemes rendszernek és a modern, talajszondás hűtő-fűtő rendszernek köszönhetően gazdaságosan üzemeltethető lesz.


Az építkezés ütemesen halad, egyes épületrészeknél már elektromos és gépészeti alapszerelések, gipszkartonfalak építése, glettelése, festése történik. A létesítmény elérte a legmagasabb szintjét, hiszen elkészült a tömlőszárító torony is, így a katasztrófavédelem bokrétaünneppel egybekötött sajtóbejáráson mutatta meg a komplexum jelenlegi állapotát a média képviselőinek. A beruházás várhatóan 2023 tavaszán fejeződik be.


A Kecskeméten, az ország legnagyobb megyéjének székhelyén működő tűzoltó-parancsnokság tizenöt település csaknem 212 ezer lakójának, vagyis minden második Bács-Kiskun megyei embernek a biztonságát erősíti.


Forrás: keol.hu

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page