top of page
  • PRESTEP

Beemelték a helyére az egyetem gyalogoshídját az Izsáki úton

Egy darabban került fel a hídszerkezet az éjjel.


Kicsivel kedd éjfél előtt mozdították ki a GAMF parkolójából a 34 méternyi hídszerkezetet, melyet bő egy óra alatt a helyére illesztettek a szakemberek. A bravúros megoldást figyelemmel kísérték a Kecskeméti Médiacentrum munkatársai is. Miután a gyalogoshídnak az Izsáki utat átívelő részét a tartóoszlopokhoz erősítették, már meg is érkezett a következő elem, melyet hamarosan szintén a pillérekre emelnek majd.


Mérföldkőhöz érkezett a CAMPUS beruházás: lefestve, egyben került a helyére a Neumann János Egyetem régi GAMF főépületét és az 52-es út túloldalán létesülő új épületegyüttest összekötő gyalogoshíd Izsáki út feletti része. A híd biztonságos átjutást és szorosabb kapcsolatot biztosít majd az út két oldalán elhelyezkedő létesítmények között. A hídszerkezetet egyelőre a már elkészült új Oktatási Épülethez, illetve az épülő adminisztrációs épülethez csatlakoztatják majd.

A ma (kedd) éjjel felhelyezett 34 méteres szakaszt két darab 17 méteres elemben szállították közúton a csepeli gyártócsarnokból a helyszínen kialakított szerelőterületre.


Itt ezt a két elemet előbb precízen beállították és összehegesztették, majd ellátták a korrózióvédelmi bevonatrendszer fedőrétegével, vagyis a szerkezet végleges, halvány szürke színét adó festékréteggel is, hogy az érintett szakasz festése miatt később már ne legyen szükség teljes útzárra.


A korlátoszlopokkal is ellátott szerkezetet ma éjjel két autódaruval emelték a már kiépített ferde acélcső-párokból álló pillérekre. A híd kivitelezése során fokozottan figyeltek arra, hogy ne okozzanak fennakadást a város életében, ezért az emelést is a helyi tömegközlekedés üzemszünetével összhangban 23.15 és hajnal 04.15 közé időzítették.


A felső közlekedést biztosító acélszerkezetű híd 7 darab, 20 és 32 méter között váltakozó támaszközt ível át. A mostani ütemben egy összesen 167 méter hosszúságú hídszerkezet épül, amely később az új épületek felé tovább bővíthető.

A régi GAMF épülettől az új épületegyüttesig átvezető rész ebből 148 méter, míg a gyalogoshidat az Oktatási Épülethez és a kivitelezés alatt lévő adminisztratív épülethez bekötő rövidebb szakasz összesen 19 méter hosszú. A gyalogoshíd teljes szélessége 4,6 méter, használható pályaszélessége 3,4 méter. A hídszerkezet gyártása és szerelése során több mint 6830 méter hosszan kell hegeszteni, vagyis a hegesztési varrat hossza megegyezik a 9-es busz teljes útvonal hosszával.


A gyalogoshidat még 5 ütemben emelik a helyére, építése 2023 május végére fejeződik be.


Forrás: hiros.hu

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page