top of page
  • PRESTEP

Az épülő tűzoltólaktanyában jártunk

Folyamatosan zajlanak a munkálatok az új tűzoltólaktanya építése kapcsán. Az épület már áll és sok helyen már a burkolásokkal is végeztek. A tervezetten 2023 első félévében elkészülő épület nem csupán korszerű, nagyobb és energiahatékonyabb, hanem a vonulás szempontjából sokkal kedvezőbb, gyorsabb lesz az útvonal, amikor riasztásra kell meginduljanak a tűzoltók. 


- Jelenleg az új tűzoltólaktanya szertárában állunk, ez a helyiség 10 szer elhelyezésére lesz alkalmas. Emellett egyébként van még 3 szerállásunk, ami közül egy mosószerállás kerül kialakításra a másik épületszárnyban - mutatta be a KTV stábjának Szabó Antal, a projekt műszaki vezetője, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott hivatalvezetője.


Kényelmesebben férnek majd el a tűzoltóautók az új tűzoltólaktanyában. Az 5300 négyzetméternyi területen fekvő épület „U” alakban helyezkedik el, mely három részre tagolódik. Középen helyezkedik el a „B” épület, amely a legénységé.


- A klasszikus tűzoltók elhelyezésére szolgál, a földszinten szemben 10 szerállással, felette összesen 8 hálóval. Ezen felül az első emeleten található az összes funkcionális tér, ami a szolgálat ellátáshoz szükségeltetik. Konditerem, tantermek, étkező és öltözők. Illetve itt van a klasszikus csúszóakna is elhelyezve, ebbe a szertárba összesen 4 csúszakna került, hogy a tűzoltók minél hamarabb juthassanak a riasztáskor a szerhez - mondta Szabó Antal.


Ezek a rudak több mint egy méterrel magasabbak, mint a belvárosi laktanyában. Az épület immáron szerkezetkész, valamint sok helyen végeztek már a burkolásokkal. Jelenleg a belső munkálatokat végzik, ez érinti az épületgépészetet, a gyengeáramot, villamosságot. Az „A” épületszárnyban az irodák lesznek találhatóak, de az udvaron egy sportpályát és egy dombot is kialakítanak, amely parkként fog funkcionálni.

- Alapvetően abban jobb az új laktanya épülete, hogy itt azért már egy 21. századi épületről beszélünk, például energiahatékonyság tekintetében, mivel 80 darab geotermikus kút fogja fűteni és hűteni az épületet. Az elektromos ellátását egy közel 50kW-os napelempark fogja szolgálni. Maga az elhelyezés, a tűzoltók, a szerek és a kapcsolódó eszközök elhelyezése is eléri most már a 21. századi körülményeket - emelte ki a projekt műszaki vezetője.


Szabó Antal elmondta, vonulás szempontjából az új laktanya kielégítőbb lesz még a Széchenyivárosban élők számára is, hiszen a belvárosi forgatagot, dugókat a külső körúton ki tudják kerülni a tűzoltók. Az új tűzoltólaktanya 15 település 215 ezer ember védelmét fogja szolgálni. A létesítmény, melyre közel 5,3 milliárd forintos európai uniós forrás érkezett, 2023 első félévében lesz kész.


Forrás: hiros.hu

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page