top of page
  • PRESTEP

Útavatás: Lezárult a Károly Róbert körút II. ütemének megvalósítása

Elkészült a Károly Róbert körút, amely a Margaréta utcai csomóponttól az 5. számú főúti csomópontig tart, 1135 méter hosszan, mellette egy kerékpárúttal. Az új kecskeméti utat 2022. december 17-én, szombaton délelőtt avatták, kora délután pedig átadták a forgalomnak.


Az útavatásra nagyszámú érdeklődő érkezett, valamint ott volt az önkormányzat több képviselője, és Kecskemét két országgyűlési képviselője is.


A forgalomba helyezést megelőzően a helyszínen teával, zsíros kenyérrel, és forralt borral kínálták a jelenlévőket. Végül pedig lehetőség volt az új út bejárására a kecskeméti városnéző kisvonattal.


Amit az útépítésről tudni kell: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel konzorciumban 3,322 milliárd Ft összegű vissza nem térítendő európai uniós, illetve hazai támogatást nyert a TOP-6.1.5-16-KE1-2018-00005 azonosító számú „Károly Róbert krt. II. ütemének megvalósítása" című projekt keretében a Károly Róbert krt. hiányzó szakaszának megépülésére, mely a Margaréta utcai csomóponttól az 5. sz. főúti csomópontig húzódó útszakaszt foglalja magába.


A projekt a TOP-6.1.5-16 kódszámú „Gazdaságfejlesztést és a munkaerő mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés" című felhívás keretében valósult meg. A projekt segítségével Kecskemét egyik gyűjtőútjának hiányzó szakasza kiépült, javítva ezzel a város gazdasági és lakóterületei közötti munkaerő-mobilitást. A kiépített szakasz országos közútba való csatlakozása révén elősegíti a területben rejlő gazdasági potenciál kiaknázását - a vállalatok, gazdasági szolgáltatók, közvetetten pedig Kecskemét iparterületeinek elérhetőségét. A megépült út tovább erősíti a térség gazdasági szerepét, illetve hozzájárul a lakókörnyezet fejlődéséhez.


A Károly Róbert körút új szakaszának kivitelezési munkálatai 2022. tavaszán kezdődtek meg - és a sikeres műszaki átadás-átvételt követően - alig több mint fél év alatt be is fejeződtek. A beruházásnak köszönhetően összesen 1684 méter újonnan épített közút létesült. A Margaréta-buszfordulótól az 5-ös főúton keresztül a Nagy Lajos király krt. bevezető szakaszáig 7 méter szélességű, aszfalt burkolatú, 2x1 forgalmi sávos közút került kialakításra. Az új útszakasz két körforgalmat is magában foglal, az 5-ös főút mentén egy turbókörforgalmat, valamint az Irinyi utcánál egy egysávos, normál körforgalmat. A kivitelezés műszaki tartalmához tartozik még egy 2x1 sávos kerékpárút, valamint egy kiépített gyalogjárda is. Az északi oldalon a közvetlen szomszédos ingatlan megközelítése, valamint a meglévő földúthálózat csatlakoztatása érdekében, a főpályával párhuzamosan szervízút is épült 4,5 méter széles zúzottkő burkolattal, továbbá az útszakasz mentén a közvilágítás is kiépítésre került.


Forrás: keol.hu


Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page