top of page
  • PRESTEP

Átadták az újonnan megépült kilátót a Kecskeméti Arborétumban

Koczka Zoltán, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese 2020. május 21-én, csütörtökön a sajtó képviselőinek jelenlétében 11 órakor adta át a Kecskeméti Arborétum újonnan megépült kilátóját a nagyközönség számára.

 

Mint korábban megírtuk, az arborétumot fenntartó KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. a korábban elbontott kilátó helyén 2019. őszén egy új kilátó építésébe kezdett. A Kecskeméti Arborétum korábbi kilátója ugyanis életveszélyessé vált, ezért 2011-ben elbontották. Az elbontás oka az volt, hogy faanyagvédelmi és tartószerkezeti szakvélemények alapján a további használata veszélyessé vált, amelyet csak jelentős átépítésekkel és nagy anyagi ráfordítás mellett lehetett volna biztonságossá tenni. Emellett a kilátó a funkcióját is elvesztette, mivel az arborétum fái az évek során örvendetes módon a kilátó fölé nőttek.


A hosszabb élettartam miatt az új kilátó már acél tartószerkezettel épült meg, de a környezettel harmonizálva, faburkolatot kapott. Az újonnan épült kilátó legfelső járószintje pedig 7 méterrel lett magasabban, mint a régié.


A projekt 40 százalékát a tulajdonosi joggyakorló Agrárminisztérium által nyújtott tőkeemelésből, 60 százalékát pedig a KEFAG Zrt. saját forrásából finanszírozta. A kivitelezés ugyan még 2019-ben befejeződött, azonban az arborétum látogatói csak a jogerős használatbavételi engedélyt követően, mostantól élvezhetik majd a magasból körbetekintés lehetőségét.


A Kecskeméti Arborétum, mint az „Erdészek ajándéka Kecskemét városának", továbbra is minden nap ingyenesen látogatható.


Forrás: keol.hu

bottom of page